събота, 7 юни 2008 г.

Започна карнавалът на изпълнителските изкуства в Бургас


С карнавално шествие по улиците на града стартира уникалният и единствен по рода си Карнавал на изпълнителските изкуства. Празничната процесия бе предвождана от Краля и Кралицата на народа, в чиято роля влязоха популярните актьори Димитър Рачков и Милена Маркова – Маца.


На площада пред сградата на Община Бургас кметът Димитър Николов официално откри карнавала, връчвайки тържествено Свещения ключ на града на Краля на празничния маскарад.

"С ръка на сърцето Ви предавам за следващите 3 карнавални дни Символа на Бургас и нека Карнавалният дух ни вдъхновява”, отбеляза градоначалникът.

Кралят и Кралицата приеха новата тридневна конституция с девет Карнавални правила - Почитай Кралят, твой, да нямаш други крале освен него, Отпразнувай празничните дни, така че да ги помниш Винаги, Кланяй се и ръкопляскай на подобните на теб и тези, които са избрали друг костюм, Не си стой вкъщи между 10.00 и 23.00 часа, Не се стеснявай да станеш Пръв в поне едно от 3-те всеградски състезания, Спомни си откога чакаш този Карнавал, Носи си новите роли и поощрявай ролите на ближния, Не се разделяй с костюма карнавален тези три вълшебни денонощия, Тиквите остават каляски до неделя, 8 юни! Парадът стигна до терасата в Морската градина, където Карнавалът продължи с първия празничен концерт.


Събитията от карнавалната програма са представени в 3 тематични денонощия:

1. КЛАСИКА - класически произведения на изкуството


2. ЕНЕРГИЯ - артистични провокации и произведения със съвременно звучене

3. ВЪЛШЕБСТВА И МИСТЕРИИ - произведения с мистична атмосфера, атрактивна визия и изпълнение


Участниците в карнавала представят своето изкуство на различни места в рамките на целия град – на 2 открити сцени в центъра на Бургас, по главната улица, в морската градина, на площада пред Общината, в кафенетата, магазините и на други интересни места в града, в различни часове на деня и нощта.


За доброто настроение на присъстващите на Карнавала се грижат групи от аниматори - артисти и танцьори, облечени в карнавални костюми, които забавляват минувачите като правят фокуси, изпълняват кратки скечове, раздават карнавални лакомства за децата.


В рамките на карнавала се провеждат и три конкурса: За най-вцепеняващи карнавални костюми; За най-запомнящо се присъствие по време на карнавала; За най-интересна карнавална конструкция.







http://www.carnavalburgas.com/

1 коментар:

Славейко каза...

Изключително хубава идея, но за жалост зле изпълнена :(